Det danske OL-holds forholdsregler mod zika virus

I Brasilien er den omtalte zika virus til stede, og derfor skal man forberede sig en smule som besøgende i landet
27. jan 2016
I Brasilien er den omtalte zika virus til stede, og derfor skal man forberede sig en smule som besøgende i landet
Der har i de seneste dage været stor medieopmærksomhed på zika virussen i Brasilien og i særdeleshed i Rio, hvor OL bliver afviklet fra august 2016. Morten Storgaard, der er Team Danmarks og OL-holdets læge, følger udviklingen i Rio, og han vurderer ikke, at zika virussen vil udgør en trussel for OL-atleternes sundhed:

”Der kan ikke vaccineres mod zika virus, så den eneste og mest effektive måde at beskytte sig på er via forebyggelse af myggestik. Vi anbefaler derfor alle atleter og trænere, der i de kommende måneder er i Rio, at de bruger myggebalsam, og at de er særlig opmærksom om morgenen og lige før solnedgang, når myggene er aktive. Under OL, hvor vi er med holdet i Rio, vil vi sørge for, at atleterne har adgang til myggebalsam, ligesom der vil være myggenet med mere de steder, hvor atleterne bor,” siger Morten Storgaard og fortsætter:

”Vi er vant til at hjælpe atleter og trænere, der konkurrerer i troperne, hvor der altid er mange udfordringer, når vi skal undgå sygdomme. Zika virussen er en mindre risiko for atleterne, end mange andre tropesygdomme, og med de forholdsregler vi tager, forventer jeg ikke, at vi får udfordringer med zika virus under OL,”

”Zika-virus er primært risikabelt for gravide og deres fostre, og vores erfaring er, at der på OL-holdet normalt ikke er gravide kvinder, så også derfor, ser vi ikke zika virussen som en stor udfordring for OL-holdets sundhed. Jeg og resten af OL-staben er i Rio i marts måned, og her vil jeg se de steder og faciliteter, hvor holdet skal opholde sig. Det vil give mig et klart billede af, om der er yderligere, vi skal være opmærksomme på, ligesom jeg vil drøfte risikoen med Rio’s organisationskomite.” 

Baggrund om Zika-virus:

Zika virus er én ud af 4 virus, der kan give Dengue-feber. Det er den mildeste af de 4 virus, og oftest er konsekvensen lette influenzalignende symptomer. Den mistænkes dog i øjeblikket for at kunne give fostre hjerneskader, hvis gravide inficeres under graviditeten. Dette er dog ikke videnskabeligt dokumenteret.

Zika virus spredes ikke mellem mennesker, men er båret via en speciel myg. Myggene stikker primært lige efter solopgang og lige inden solnedgang. 

I Rio er udbredelsen af myg størst i regnperioden – dvs. oftest fra januar til marts. OL afholdes i august 2016, den tørreste periode på året.

Yderligere oplysninger:

Morten Storgaard, læge i Team Danmark, tlf.: 23 45 66 86