Zika-virussens betydning for OL i Rio

Situationen omkring zika-virussens betydning for OL i Rio bliver i øjeblikket diskuteret. Sygdommen, der bliver spredt via myg, har det seneste år udviklet sig voldsomt i Brasilien.
10. feb 2016
Situationen omkring zika-virussens betydning for OL i Rio bliver i øjeblikket diskuteret. Sygdommen, der bliver spredt via myg, har det seneste år udviklet sig voldsomt i Brasilien.
Herunder er nogle kommentar fra OL-chef de mission, Morten Rodtwitt, fra Danmarks Idrætsforbund.

”Vi forudser ikke, at zika-virussen får nogen større betydning for legene. Primært fordi den myg, som det drejer sig om, primært er aktiv i sommerperioden. Da OL bliver afholdt i vintermåneden august, vil myggene pga. klimaet ikke være så aktive. Men det er klart, at vi følger sagen tæt og hele tiden er opdateret på, hvad der er op og ned.”

”Vores anbefalinger er, at især de atleter, som træner i Rio nu og de kommende måneder, skal tage de forbehold, som er relevante. Undersøg hvilke insektsprays, myggesprays og andre medikamenter, som kan beskytte mod stik. Køb medikamenterne lokalt, da man så er sikker på de virker. Lad være med at medbringe insektsprays fra Danmark. Det er vigtigt, at atleterne undersøger, at de medikamenter de bruger, ikke er på dopinglisten. ”

”Efter min viden er der ikke nogen atleter, som på nuværende tidspunkt er bekymret. Atleterne ved, hvad vi ved, da vi hele tiden sørger for at holde alle parter så opdateret, som vi kan. Her er det også vigtigt at tilføje, at alle atleter er mere end velkommen til at kontakte os, hvis der er spørgsmål eller bekymringer. ”

Zika-virussen blev for første gang dokumenteret i Brasilien i maj 2015, og siden da estimerer WHO, at mere end 1,5 millioner mennesker i landet er blevet smittet med virussen. Mens omkring 80 procent af de smittede ikke udviser symptomer på sygdommen, har de resterende 20 procent milde influenza-lignende symptomer i op mod en uge. Dog har der blandt gravide været en usædvanlig stigning i antallet af børn født med mikrocephali (en misdannelse som påvirker hovedstørrelse og hjernens udvikling) i Brasilien, og WHO vurderer, at det er sandsynligt, at der er en sammenhæng mellem zika-virussen og mikrocephali.

Der findes ikke en vaccine mod virussen.