Første OL-triatlet udklækket fra rugekassen

For tre år siden optrappede Dansk Triatlon Forbund deres talentarbejde. Det har haft afgørende betydning for Andreas Schillings vej til OL i Rio.
18. aug 2016
For tre år siden optrappede Dansk Triatlon Forbund deres talentarbejde. Det har haft afgørende betydning for Andreas Schillings vej til OL i Rio.

Af Morten Schroeder

Når triatleten Andreas Schilling stiller til start på Copacabana er det til hans første OL. Samtidig er han også den første OL-deltager, der er kommet ud af Dansk Triatlon Forbunds talentsatsning kaldet Tri Team SDU.

Talentsatsningen blev indledt i september 2013 og er et samarbejde mellem Dansk Triatlon Forbund og Institut for Idræt og Biokemi på Syddansk Universitet i Odense. Samarbejdet indebærer, at de bedste unge danske triatleter har adgang til instituttets topfaciliteter og eksperter, mens de sideløbende bor og studerer på universitetet.

Andreas Schilling har været med siden samarbejdets start.

”Jeg ville ikke have det niveau, jeg har nu, hvis ikke det havde været for Tri Team SDU. Det har været med til at udvikle mig hurtigere og er en stor grund til, at jeg nu skal til OL,” siger 25-årige Andreas Schilling, der pt. har orlov fra sit studie i biokemi og molekylær biologi. 

Stærkt træningsmiljø
Baggrunden for Tri Team SDU var et ønske fra triatlonforbundets side om at samle de største danske triatlontalenter på ét sted. Internationale erfaringer i triatlon viser nemlig, at der er både sportslige og sociale gevinster ved at lade triatleter træne sammen i større træningsgrupper.

Det har Andreas Schilling mærket på egen krop, efter han er blevet en del af Tri Team SDU, hvor han er én ud af ni triatleter.

”Triatlon er en træningsintensiv sport, hvor vi ligger på grænsen fysisk og mentalt meget af tiden. Der er dage, hvor det hele er lidt tungt, men hvor det stadig er vigtigt at få lavet sin træning, og der bliver det bare så meget nemmere, når man har nogle gode træningskammerater,” forklarer Andreas Schilling, som i gennemsnit træner 22-25 timer om ugen.

Landstræner Kasper Gejl ser også tydelige sportslige fremskridt blandt triatleterne efter tre år med talentsatsningen.

”De har hele tiden nogle at måle sig med og sparre med i træningen. Det har givet os et højt niveau i den daglige træning. Vi har et internationalt snit i vores træning, hvor alle træner mod de samme mål. Sportsligt har vi formået ikke kun at løfte niveauet hos de bedste, men også de næstbedste, så alle i dag konkurrerer internationalt. På sigt er vi overbevist om, at det her kan være med til at skabe endnu flere triatleter i verdensklasse,” siger han.                     

Drømmer om top 10
I denne omgang er det dog kun Andreas Schilling, som Dansk Triatlon Forbund har med til OL i Rio. Forhåbningerne er, at Andreas Schilling kan slutte i top 20 og ellers få værdifuld erfaring, som han kan bruge fremadrettet mod OL i Tokyo i 2020.  

”Jeg ser ikke det her OL som det endelige på min karriere. Det er et skridt på vejen i min udvikling. Hvis jeg slutter i top 20, vil jeg være tilfreds, mens drømmen er en top 10-placering,” slutter Andreas Schilling.