Fra fysisk træner til varmetræning af PL-atleter

Vi har taget en snak med Christina Ørntoft, der er sportsfysiolog ved Team Danmark og vis arbejdsopgaver op til og under PL strækker sig fra at være fysisk træner og til at hjælpe atleterne med varmetræning, så de er klar til temperaturerne i Tokyo.
11. aug 2021
Vi har taget en snak med Christina Ørntoft, der er sportsfysiolog ved Team Danmark og vis arbejdsopgaver op til og under PL strækker sig fra at være fysisk træner og til at hjælpe atleterne med varmetræning, så de er klar til temperaturerne i Tokyo.

Hvad er din funktion?
”Jeg har mange funktioner, da jeg arbejder med atleterne og deres trænere på tværs. Inden Tokyo har jeg arbejdet med at forberede atleterne til varmen og fugtigheden. Vi har et telt i Team Danmark, hvor vi kan simulere varmegrader og luftfugtighed på Tokyos niveau, så atleterne er forberedt på det. I Tokyo kan jeg hjælpe dem med, hvilke strategier de kan anvende, og jeg kan måle deres væskestatus.

For de forskellige sportsgrene har jeg også andre funktioner. I rugby er jeg fysisk træner. Her skal jeg hjælpe med, at atleterne er fysisk klar inden afrejse, og jeg vejleder dem i planlægningen af træningerne i Tokyo. Hvordan de skal træne ved ankomst og imellem kampene. I dressur arbejder jeg primært med tilvænningen til varmen. Hvad kan vi gøre for, at de er klar til at kunne håndtere det. I taekwondo har vi simuleret en konkurrencedag for at finde ud af, om der er noget, der kan optimeres.”

Hvorfor er din funktion vigtig?
”Jeg kan besvare nogle af de spørgsmål, som trænerne og atleterne kan have til det fysiologiske område, så de kan have fokus på det tekniske, taktiske mv. i deres respektive discipliner.”

Hvordan er du endt med at arbejde med PL-atleter?
”I Team Danmark arbejder vi med mange forskellige forbund, og der er jeg en af de heldige, som har fået lov til at arbejde med blandt andet PL-atleter.”

Har corona været forstyrrende for forberedelserne og dit arbejde med atleterne i forbindelse med PL?
”Set fra mit perspektiv har det til tider været en fordel, da vi har haft et  år mere at forberede os i. Atleterne er ikke blevet afbrudt så ofte af turneringer, så de har været mere hjemme og vi har kunnet nå mere. Udfordringen er dog, at de mangler at konkurrere og alle de rutiner de skal have arbejdet igennem både på det fysiske, tekniske og taktiske område. Men det er som sagt set fra mit perspektiv som sportsfysiolog. Det er nok andre, der har det på en anden måde.”

Kan du bruge noget fra din baggrund som elitefodboldspiller (67 A-landskampe for Danmark) i arbejdet med atleterne?
”Jeg forsøger at gøre det så sportsspecifikt som muligt over for atleterne. Jeg ved, at én ting er forberedelse, en helt anden ting er, når det gælder og man står der til konkurrencen. Jeg kan nok sætte mig ind i, hvordan det er, men jeg ved ikke om det specifikt er min egen baggrund, for jeg kender mange som er gode til at sætte sig i atleternes sted”

Hvad er din største oplevelser med PL-atleter? 
”Det er at få lov til at være en del af deres hverdag, deres træninger, træningslejre, opleve og forstå de enkelte atleters sportsgrene  og se, hvor der kan findes optimeringsmuligheder inden for mit arbejdsområde. Det er også det, jeg glæder mig mest til ved PL: At være en del af teamet omkring atleterne.”

Atleterne skal gå efter den højest mulige placering – men hvornår er man som en af dem fra staben og holdet bag atleterne en succes?
”Først og fremmest når atleten er tilfreds med den indsats, de har leveret under PL. For mig personligt vil det også være at se, at det, jeg har vejledt atleterne i, kan anvendes, så det giver mening for dem og forhåbentlig går op i en højere enhed under PL.”