Vinter-OL behind the scenes

Mød den danske OL-chef

På ’olympisk’ kaldes et lands OL-chef for en ’chef de mission’. Til vinter-OL i Beijing hedder den danske af slagsen Mikkel Sansone Øhrgaard. Han er leder for knap 100 atleter, trænere, læger, sportspsykologer, fysioterapeuter osv. Men hvad laver han under vinter-OL i Beijing udover at have en flot fransk titel?
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Michael Rask
17. feb 2022
På ’olympisk’ kaldes et lands OL-chef for en ’chef de mission’. Til vinter-OL i Beijing hedder den danske af slagsen Mikkel Sansone Øhrgaard. Han er leder for knap 100 atleter, trænere, læger, sportspsykologer, fysioterapeuter osv. Men hvad laver han under vinter-OL i Beijing udover at have en flot fransk titel?

Mikkel Sansone Øhrgaard er 41 år. Han er ansat i ’Team talent og elite’ i DIF og er kandidatuddannet i idræt. Når der ikke er OL om hjørnet, så arbejder Mikkel med talent- og eliteudvikling i mange sportsgrene. Få uger efter vinter-OL i Beijing skal han have en flok unge danske atleter med til Finland til europæisk ungdoms-OL i vintersportsgrene.

Jeg er en succes, når alt om atleten spiller, så han/hun kun skal tænke på sin sport og intet andet. Mikkel Sansone Øhrgaard, chef de mission

Hvad er Mikkels opgave under vinter-OL?

Mikkels primære opgave er at optimere alle forhold for de danske atleter, så de kan præstere bedst muligt, når de starter på startstregen eller kampen fløjtes op. For til et OL handler det nemlig om at vinde, og derfor sørger Mikkel for, at alle omstændigheder gør, at de danske atleter blot skal fokusere på at skabe et godt resultat.

"Jeg er en succes, når alt om atleten spiller, så han/hun kun skal tænke på sin sport og intet andet."
Når Mikkel er i Beijing, arbejder han stort set i døgndrift, når han bliver spurgt om, hvor lange arbejdsdagene er:

"Jeg fristes til at sige 24 timer i døgnet, men det er selvfølgelig ikke rigtigt, for jeg skal også have søvn i de fire uger, hvor jeg er i Beijing, men det er nok 18 timer i snit i døgnet med telefonen tændt hele tiden."

Derfor har jeg nok sagt 500 gange under OL, "Det løser vi. Det skal du ikke tænke mere på." Mikkel Sansone Øhrgaard, chef de mission

Problemknuseren

At være chef de mission byder på en bred vifte af opgaver og problemløsninger for den danske stab:

"Den største af mine opgaver har desværre været at hjælpe to ishockeyspillere, som sad coronaisoleret i 10 dage. Deres forhold var under al kritik, og pludselig handlede det ikke om OL, men om at ’redde’ spillere, som ikke havde det godt. Jeg har vel brugt over 100 timer på den opgave – dag og nat.”

Derudover er Mikkel med til at indrette de danske atleters lejligheder i OL-byerne, så atleterne føler sig hjemme:

”En opgave gik på at indrette knap 40 lejligheder i tre OL-byer med tv, stole, borde og OL-plakater på væggene. Hvis atleter skal præstere optimalt, så skal der skabes et rart miljø. Det begynder med det sted, hvor de bor og sover.”

De danske atleter skal ikke kun bo i et rart miljø, men forplejning, logistik og træningsforhold skal også være optimale, og med 62 atleter at holde styr på, er der nok at se til for den danske Chef de Mission:

”Den handler om at være problemknuser for stort og småt omkring fx transport, mad og træningsforhold. Mit mål er, at ingen atleter opdager problemerne, og ingen bliver bekymrede. Derfor har jeg nok sagt 500 gange under OL ’Det løser vi. Det skal du ikke tænke mere på.’ Så er jeg altså også nødt til at nævne, at jeg også giver interviews, ser danskerne i aktion og løbende sparrer med trænere og ledere. Det er et vanvittigt alsidigt job."

Mikkel Sansone Øhrgaard

Alder: 41 år

Delegationsansvarlig (chef de mission) under vinter-OL i Beijing 2022. Ansat i Team talent og elite i DIF.

Uddannelse: Kandidat i idræt

Læs mere om Mikkel her

Flere nyheder