43 danske atleter skal jagte medaljer ved europæisk ungdoms-OL

Den olympiske ild er lige nu på vej til den slovakiske by Branská Bystrica, hvor det europæiske ungdoms-OL afholdes den 24. – 30. juli. Det samme er 43 sportstalenter sammen med trænere og Danmarks Idrætsforbund for at forsvare de rød-hvide farver– og ikke mindst for at udvikle sig.
22. jul 2022
Den olympiske ild er lige nu på vej til den slovakiske by Branská Bystrica, hvor det europæiske ungdoms-OL afholdes den 24. – 30. juli. Det samme er 43 sportstalenter sammen med trænere og Danmarks Idrætsforbund for at forsvare de rød-hvide farver– og ikke mindst for at udvikle sig.

Den kommende uge mødes Europas største idrætstalenter til Europas største multisportsevent med 48 deltagende lande. Det er 16. gang begivenheden afholdes, og Danmark stiller med hele 43 atleter i seks idrætsgrene: håndbold, badminton, tennis, svømning, gymnastik og judo. Med deltagelsen tager de unge atleter, der alle er mellem 15 og 18 år, hul på deres første olympiske event nogensinde.

”Vi stiller med et utrolig højt niveau og har derfor høje forventninger til det danske hold. Men selvom der er fuld fokus på de sportslige præstationer og ædle metaller, så bliver erfaringen fra en olympisk begivenhed som det her guld værd for de unge atleter. For de skal lære at præstere og holde fokus med alt det der foregår udenfor sportshallerne med åbnings- og afslutningsceremoni, dopingkontrol, medier osv. Det skal de kunne, hvis de drømmer om at vinde OL-medaljer i fremtiden”, siger Chef de Mission for den danske delegation, Jonas Vestergaard Jensen.

Flere danske OL-deltagere begyndte deres olympiske færd ved EYOF, som begivenheden officielt kaldes. Eksempelvis var hækkeløber Sara Slott Petersen og håndboldspiller Emil Jakobsen med ved EYOF i henholdsvis 2003 i Paris og 2015 i Tblisi. De har begge sidenhen vundet sølv ved OL. I 2017 vandt tennisspiller Clara Tauson guld ved EYOF i Gyor.

Stolte fanebærere

Ligesom ved de "voksnes" OL, så starter de olympiske lege i Slovakiet med en storslået åbningsceremoni. Til indmarchen skal Dannebrog bæres ind af udvalgte fanebærere, og her har Chef de Mission, Jonas Vestergaard Jensen, i samarbejde med de sportsligt ansvarlige valgt håndboldspiller Isabella Mathorne fra Malling og badmintonspiller Salomon Adam Thomasen fra Hinnerup.

”Det er to meget dedikerede atleter, som i den grad ikke er bange for at gå forrest. Begge atleter vokser ud af to stærke og bæredygtige talentudviklingsmiljøer, og de repræsenterer det vi i dansk talentudvikling mener er vigtigt: dedikation, positive bidrag til egen og andres udvikling, gode rollemodeller og højt præstationsmæssigt niveau”, fortæller Jonas Vestergaard Jensen om valget.Om udtagelsen siger 16-årige Isabella Mathorne selv:

”Det er en meget stor ære at få lov til at repræsentere den danske trup som fanebærer. Det føles som et stort skulderklap for alt det hårde arbejde, man har gjort på håndboldbanen. Så jeg blev rigtig glad, da jeg fik et opkald fra Jonas på vej på ferie”. 

Den anden fanebærer, Salomon Adam Thomasen, blev overrasket over udtagelsen, men ser frem til åbningsceremonien og resten af ungdoms-OL:

”Jeg vidste ikke, at jeg var blevet nomineret til at være fanebærer, så jeg blev meget overrasket. Men det er noget, jeg ser frem til. Generelt glæder jeg mig til at deltage ved et multisportsevents. Det bliver fedt at se de andre danskere i aktion – og måske også lidt basketball også”, lyder det fra den 15-årige badmintonspiller.

Holdet

Det danske hold ved europæisk ungdoms-OL i Branská Bystrica er:

Judo:

-          Altay Erson Er

-          Morgan Aagaard Errboe

Tennis:

-          Emanuel Grau

-          Cecilie Fridthjof

Gymnastik:

-          Sara Bergmann Jacobsen

-          Natalie Reiphurt Jensen

-          Hannah Takeuchi Lassen

Badminton:

-          Salomon Adam Thomasen

-          Maria Højlund Tommerup

Svømning:

-          Nicholas Castella

-          Martine Damborg

-          Frida Caroline Knudsen

-          Sofie Ravn Herche

Håndbold:

-          Kristian Schmidt Panduro

-          Tobias Kragh Jacobsen

-          William Dalby

-          Aksel Lau Bendtsen

-          Sebastian Haubro Petersen

-          Denis Krak

-          Silas Overby

-          Simon Klarskov Larsen

-          Frederik Kvistgaard Bak

-          Markus Bormlund Bugge

-          Philip Møller Hansen

-          Lukas Kingsley Emdorf

-          Rasmus Dahl Lyngsø

-          Kasper Teglgaard Pedersen

-          Jonas Dehn Nielsen-          Line Emilie Blom Jantzen

-          Isabella Mathorne

-          Alma-Olivia Ubbe

-          Tilde Stokholm

-          Mathilde Guldager Østergaard

-          Dicte S. Andersen

-          Martha Nickelsen

-          Smilla Hede

-          Astrid Leslie

-          Emmelie R. Andersen

-          Anne Sofie Thorbøll

-          Agnete Cecilie Brendholdt

-          Signe Vendelbo Andersen

-          Agnes Hvidsteen

-          Nanna Skovmose Vinther

 

Kort om ungdoms-OL i Branská Bystrica

European Youth Olympic Festival (EYOF) afholdes hvert andet år i en sommer- og vinterudgave. I år afvikles sommerudgaven (der blev rykket fra 2021 grundet coronapandemien) i den slovakiske by Branská Bystrica, der har over 80.000 indbyggere. 

Næsten 3600 deltagere fra 48 lande er med, og Danmark deltager i seks sportsgrene; håndbold, badminton, tennis, svømning, gymnastik og judo. I alt drager 43 danske sportstalenter afsted til Slovakiet, hvor den olympiske ild tændes ved åbningsceremonien d. 24. juli og slukkes igen d. 30. juli. 

Flere nyheder