Tre danske cykelstjerner udtaget til OL

Mads Pedersen, Mattias Skjelmose og Michael Mørkøv har fået tre af de fire danske OL-billetter til linjeløbet i landevejscykling ved OL i Paris. Michael Mørkøv skal også i aktion på banen.
5. apr 2024
Mads Pedersen, Mattias Skjelmose og Michael Mørkøv har fået tre af de fire danske OL-billetter til linjeløbet i landevejscykling ved OL i Paris. Michael Mørkøv skal også i aktion på banen.

Danmark har kvalificeret de maksimale fire pladser til herrernes linjeløb i landevejscykling ved OL i Paris til sommer. Nu er der sat navne på tre af de fire ryttere, som skal afsted til byernes by - Mads Pedersen, Mattias Skjelmose og Michael Mørkøv.

De tre cykelryttere er udtaget af DIF, som er olympisk komité i Danmark, på baggrund af en indstilling fra Danmarks Cykle Union (DCU).

Dansk holdkaptajn bliver Mads Pedersen, fortæller cheflandstræner i landevejscykling for herrer, Anders Lund.

”Jeg var i Paris i sidste uge for at inspicere ruten og blev fuldstændig bjergtaget. Der er masser af snævre gader på de sidste rundture i Paris med en brostensstigning op til Montmartre kort før mål. Den rute er virkelig guf for Mads, og jeg betragter ham som en af løbets absolutte favoritter.”

Skjelmose er også en trussel

Mads Pedersens danske holdkammerat på Lidl-Trek-mandskabet, Mattias Skjelmose, kommer også til at prøve kræfter med den hele 273 kilometer lange rute i Paris og omegn.

”Mattias udvikler sig bare hele tiden. Han er god i etapeløb, men han præsterer også virkelig godt i de hårde endagsløb. Blandt andet ved de seneste to VM. Han skal hjælpe Mads, men Mattias hjælper også Mads ved at være en trussel mod de andre landes favoritter i finalen,” siger Anders Lund og tilføjer:

”Ud over at være rigtig god i linjeløbet kan Mattias også på enkeltstarten køre op med de bedste i verden. Den tidlige udtagelse af ham giver Mattias mulighed for at lave en optimal forberedelse, så han kan være i topform til OL.”

Mørkøv i dobbeltrolle

Den tredje udtagne rytter er Michael Mørkøv. Han er forsvarende guldvinder fra OL i Tokyo i parløb på banen, og der ligger også et hensyn til banen bag udtagelsen af ham.

Ambitionen er, at han skal forsvare guldmedaljen i Paris. I forhold til Tokyo-legene må nationerne dog denne gang udtage færre baneryttere. For Danmarks vedkommende fire ryttere til 4000 meter holdløb, og deltagerne i parløb og omnium skal så findes blandt disse fire ryttere.

Hvis Michael Mørkøv blev udtaget som banerytter, skulle en af de fire tempospecialister til holdløbet vige pladsen, og holdets medaljechance ville dermed blive alvorligt svækket. De enkelte nationer må dog til OL godt ’låne’ en enkelt rytter fra en anden cykeldisciplin. Det vil sige, at Michael Mørkøv i Paris ved at blive udtaget som landevejsrytter kan konkurrere på både landevejen og på banen uden at svække Danmarks store chance for at vinde OL-medalje i holdløbet.

”Udtagelsen af Michael sker på baggrund af et hensyn til de samlede danske OL-medaljeambitioner på tværs af cykeldisciplinerne. Men når det er sagt, så har Michael også nogle rigtig gode evner på landevejen, som vi får glæde af i Paris,” siger Anders Lund og fortsætter:

”Ved de seneste tre mesterskaber på landevejen har Michael udført et eksemplarisk hjælpearbejde for det danske landshold. Michaels store erfaring og unikke evne til at pilotere sin kaptajn skånsomt gennem et langt cykelløb vil uden tvivl være værdifuldt for Mads Pedersens chancer for at vinde den medalje, vi drømmer om.”

Den fjerde og sidste rytter til herrernes landevejsløb bliver efter planen udtaget i begyndelsen af juni. Ud over de fire pladser i landevejsløbet har Danmark også sikret sig to pladser i OL-enkeltstarten. Disse to ryttere skal findes blandt de fire, som stiller op i linjeløbet.

Cykling spiller central OL-rolle

Det er de første danske OL-udtagelser i cykling, hvor Danmark forventes at stille op med atleter på både banen og landevejen samt i BMX og mountainbike. DIF’s OL-chef de mission, Søren Simonsen, lægger da heller ikke skjul på, at cykling fylder meget i Danmarks ambitioner for OL i Paris.

”Cykling har spillet en central rolle i forhold til den flotte danske medaljehøst ved de seneste sommer-OL. Også i Paris kan man med rette have store forventninger til dansk cykling, og jeg er superglad for at kunne byde de tre første ryttere velkommen på holdet,” siger Søren Simonsen.

Også hos Team Danmark er der store forventninger til dansk cykling ved OL i Paris.

”Dansk cykelsport står historisk stærkt, og det skyldes ikke mindst et meget stærkt talent- og elitearbejde i forbundet, som gennem mange år har arbejdet klogt og taget de rigtige beslutninger. Også når det er svært. Det har det uden tvivl også været svært at vælge mellem mange kvalificerede ryttere til OL, hvor vi kun kan stille med fire ryttere i linjeløbet. Derfor er der gjort mange grundige overvejelser i DCU, og det er en meget stærk trio, der nu er udtaget, som kommer til at sætte et tydeligt aftryk på løbet og kæmpe med om topplaceringerne,” siger Lars Balle, der er sportsdirektør i Team Danmark.

Få et overblik over de udtagne atleter og kvalificerede discipliner på www.ol.dk/holdet


Fakta om atleterne

Mads Pedersen

Født: 18. december 1995

Sportsgren: Cykling

Disciplin: Landevej

Hold: Lidl-Trek

Tidligere OL-deltagelser: Ingen

Udvalgte resultater: VM-guld i linjeløb i 2019, 2 x vinder af Gent Wevelgem, etapesejre i alle tre Grand Tours, 2 x vinder af Danmark Rundt. Dansk mester i linjeløb i 2017


Mattias Skjelmose

Født: 26. september 2000

Sportsgren: Cykling

Disciplin: Landevej

Hold: Lidl-Trek

Tidligere OL-deltagelser: Ingen

Udvalgte resultater: Samlet sejr i Schweiz Rundt og Tour de Luxembourg. Etapesejr i Paris-Nice og Vejle-etapen i Danmark Rundt. Vinder af Maryland Cycling Classic. Dansk mester i linjeløb 2023


Michael Mørkøv

Født: 30. april 1985

Sportsgren: Cykling

Disciplin: Landevej og bane

Hold: Astana Qazaqstan Team

Tidligere OL-deltagelser: 2008 og 2021

Udvalgte resultater: Landevej - etapevinder i Vuelta a Espana 2013, 3 x dansk mester i linjeløb 2013, 2018, 2019. Bane – OL-sølv i holdløb 2008, OL-guld i parløb 2021. VM-guld i parløb 2009, 2020 og 2021, VM-guld i holdløb 2009, EM-guld i parløb i 2019