Tæt på Abdi Ulad

Vi har taget en snak med maratonløber Abdi Ulad om at jagte en god karakter, kælenavnet ’skildpadden’ og Dannebrog på brystet.
22. mar 2021
Vi har taget en snak med maratonløber Abdi Ulad om at jagte en god karakter, kælenavnet ’skildpadden’ og Dannebrog på brystet.

Vejen til verdensklasse kræver…
"
… kontinuerligt arbejde, fokus og målrettethed. Man skal tro på processen og følge sin plan, også når der kommer bump på vejen. Man er nødt til at være egoist for at nå toppen og have fokus på sig selv. Det nytter ikke noget at have alt for meget om ørerne. Man skal gøre det simpelt og arbejde koncentreret."

Min største oplevelse var… 
"
… helt klart OL i 2016, selvom jeg ikke opnåede det største resultat. Det er det, der giver mig motivation og en tro på tingene i hverdagen. Det var en stor inspiration at se de andre sportsgrene og at være samlet med så mange forskellige atleter. Det er det, der er min drivkraft og det, jeg tænker på, når det ind imellem er surt og hårdt."

Jeg føler mig privilegeret…

"… fordi jeg bor i et land, hvor vi har så mange muligheder. Vi kan tillade os at drømme stort og skyde efter stjernerne. Når jeg stiller op med Dannebrog på brystet, føler jeg mig virkelig privilegeret. Jeg kommer rundt i hele verden via mit løb, og jeg ved, at der er mange, der drømmer om de ting, jeg oplever."

Hvis jeg ikke dyrkede løb, så var jeg…
"
… måske blevet dyrlæge. Jeg har altid været rigtig glad for at se på vilde dyr. Som lille så jeg elefanter, giraffer og løver. Jeg synes, der er noget fascinerende ved den måde, vi kommunikerer med dyr på. Da løb kom ind i mit liv, kom jeg væk fra det, men drømmen lever stadig. Jeg ved ikke, om jeg opnår det. Det kan også være, jeg bliver dyrepasser."

Når jeg ikke træner, så…
"
… står den på Toffifee og kaffe. Jeg er ikke så fanatisk omkring min kost, for jeg træner så meget, så hvis jeg spiser et stykke kage, så løber jeg bare videre. For mig er velvære og livskvalitet vigtigt, og det får jeg gennem den slags ting. Jeg er selvfølgelig også sammen med min familie, men jeg prioriterer at restituere og slappe af, så jeg har energi til næste træning. Så jeg forsøger at lave så lidt som muligt, når jeg ikke træner."

OL i Tokyo er…
"
… drivkraften. Jeg håber, det bliver min næste største oplevelse, og at jeg opnår et brugbart resultat. Det var noget af en mavepuster i marts sidste år, da det blev udsat, så jeg håber, at det bliver til noget."

Danmark er…
"
… det bedste land at leve i. Vi er meget privilegerede i Danmark, og som ung har man så mange muligheder, at der næsten er for meget at vælge mellem sammenlignet med andre verdenssamfund, hvor de ikke en gang får mad på bordet to gange om dagen. Jeg ville aldrig bytte Danmark ud med et andet land."

I vidste ikke om mig, at jeg…
"
… blev kaldt for ’skildpadden’ i skolegården, fordi jeg var så langsom. Men øvelse gør mester."

Hvis jeg vandt 10 millioner kroner i Lotto, ville jeg…
"
… give dem til ungdomsarbejde i sportens verden for at stå stærkere sportsligt. Sporten er noget helt særligt og giver os noget, vi ikke får af at sidde og læse bøger. Det kan samle en hel befolkningsgruppe som for eksempel, da håndboldherrerne vandt VM-guld, og det sætter nationen på verdenskortet."

Corona er….
"
… en motivationsdræber, uforudsigelig og frygtindgydende."

Min største rollemodel er…

"… min moster. Det er hende, der har vist vejen for mig og holdt mig i ørerne. Hun har lært mig at løse problemer, som da jeg i folkeskolen pjækkede, fordi jeg ikke kunne dansk og havde svært ved at lave lektier. Da sagde hun til mig, at jeg aldrig lærer tingene ved at blive væk. Man er nødt til at sige: ”Det her kan jeg ikke finde ud af” for at få hjælp. Hun har også lært mig at forstå andre mennesker og har altid sagt: ”I stedet for at jagte gode karakterer, skal du jagte en god karakter.”

Hvis jeg skulle lære én sætning på japansk, vil det være…
"… ”Lad os nu bare komme i gang!” Jeg kan ikke vente med, at OL starter, så jeg har det bare sådan ”Let’s go!”"