Tæt på: Helena Rosendahl Bach

Vi har taget en snak med svømmeren Helena Rosendahl Bach om lykke-håndklædet, OL i Tokyo og Lotte Friis.
20. maj 2021
Vi har taget en snak med svømmeren Helena Rosendahl Bach om lykke-håndklædet, OL i Tokyo og Lotte Friis.

Vejen til verdensklasse kræver…
”… Benhårdt arbejde, dedikation, disciplin og en masse mennesker omkring en som vil en det bedste og hjælpe – både når det går godt og skidt. For man kommer ikke alene til toppen. Det kræver samtidig, at man vil det selv 100 %, det skal være ens egen drøm og ikke andres.”

Min største oplevelse i vandet var…
”… nok, da jeg kvalificerede mig til OL. Det var det vildeste, og jeg var fyldt med lykke og glæde. Det er også lidt en lettelse, at alt det jeg har arbejdet på lykkes. Det var ren glæde, der løb gennem kroppen og alle har været så enormt søde. Det er nok ikke gået helt op for mig endnu, det tror jeg først, det gør, når vi står i OL byen. Det er jo den største sportsbegivenhed, og siden jeg var lille svømmer, har OL altid en drøm.”

Jeg føler mig privilegeret, når…
”.. der er så mange omkring mig, der hjælper og tror på mig. Det giver mig en ekstra portion motivation. Og når jeg kan sætte mig ind i min sponsorbil med flotte logoer af mine lokale sponsorer.”

Hvis jeg var svømmer, så var jeg…
”… ikke noget, der indeholdt noget med en bold. Så der kan vi bruges udelukkelsesmetoden. Lige nu går jeg i 4G på HHX i Holstebro, så hvis jeg ikke var svømmer, vil jeg læse noget økonomi. Men det vil jeg nok gøre alligevel.”

Når jeg ikke træner, så…
”… spiser og sover jeg. Og ellers er jeg sammen med familie, venner og min kæreste. Min dage ser anderledes ud end mine veninders, og der er nogle ting, jeg går glip af. Men det følger med som atlet, og det er der stor forståelse for i min vennegruppe. Der er nogle fravalg, men det fortryder jeg ikke. Men det var da mærkeligt ikke at have studenterhue på sammen med min klasse sidste sommer.”

OL i Tokyo er…
”… det fedeste, det er min drøm, som pludselig ser ud til at komme meget tæt på. Samtidig så foregår OL i Tokyo, hvor jeg aldrig har været, så det bliver også stort at komme til en del af verden og opleve en kultur, der er anderledes end vores egen.”

Danmark er…
”… Et dejligt land. Vi er gode til at bakke hinanden op og vil hinanden det bedste. Danmark er et skønt land at repræsentere, og jeg glæder mig til at være klædt i rødt og hvidt.”

I vidste ikke om mig, at jeg…
”… er meget overtroisk, når det kommer til stævneritualer. Jeg har mit stævnehåndklæde, som burde være smidt ud og er godt slidt, det har altså nogle år på bagen. Det skal selvfølgelig siges, at det bliver vasket hver gang. Men det håndklæde har jeg altid med mig.”

Hvis jeg vandt 10 millioner kroner i Lotto, ville jeg…
”… have en pool i haven. Og give pengene til et godt formål som at hjælpe syge og udsatte børn i Danmark.”

Corona er…
”… noget møg. Men jeg synes, vi har gjort meget herhjemme, og det er det hele værd i sidste ende. Jeg fik selv corona i december, men jeg havde heldigvis ikke de store bivirkninger. Men jeg kunne mærke, da jeg var til DM tidligere i år, at min krop ikke var der, hvor den burde være. Jeg havde ikke været i vandet i halvanden uge, og det har stor betydning for en svømmer, hvis man har været ude af vandet længe.”

Min største rollemodel er…
”… svømmer Lotte Friis. Jeg har altid fulgt hende og set hende i fjernsynet. Jeg så hende til OL sammen med minde forældre i 2012. Hun var på vores skolemælk, kan jeg huske og jeg havde klistermærker på min madkasse af hende. Og så svømmer jeg 1.500 meter, fri som hun også gjorde.”

Hvis jeg skulle lære én sætning på japansk, vil det være…
”… Tak for mad. Alle atleter er glade for mad, og vi kommer til at spise en del under OL for at holde os i gang, så tænker det vil være på sin plads med at være høflig.”