Tæt på: René Holten Poulsen

Vi har taget en snak med kajakroer René Holten Poulsen om mental traume, hans største oplevelse og OL i Tokyo.
4. maj 2021
Vi har taget en snak med kajakroer René Holten Poulsen om mental traume, hans største oplevelse og OL i Tokyo.

Vejen til verdensklasse kræver… 
”… vedholdenhed over mange år og kontinuerligt hårdt arbejde. Vejen til toppen og det at blive i toppen kræver også, at du undgår de store skader og har lange gode træningsperioder.”

Min største oplevelse i kajakken var… 
”…. resultatmæssigt, da jeg blev dobbeltverdensmester i 2015, det var jo kæmpestort. Men den oplevelse som har været noget helt særligt var tilbage i 2011, hvor jeg vandt mit første World Cup, det er en oplevelse, som jeg altid vil huske tilbage på. Hvis man ser bort fra resultater, så har min største oplevelse også været, alle de venskaber, jeg har fået rundt om i verdenen fra Canada til New Zealand, de har været med til at gøre mg til den person, jeg er i dag. Det er ikke personer, jeg ses med så tit, men det er mennesker, der forstår mig og kan rumme både mine gode og dårlige sider.”

Jeg føler mig privilegeret, når…
”… jeg kan få lov at springe den danske vinter over og være på træningslejr i Florida. Så tager jeg tilbage til Danmark, når foråret og sommeren kommer.”

Hvis jeg ikke var kajakroer, så var jeg…
”… noget inde for cykling. Da jeg var yngre, sad jeg på cyklen og så Tour De France. Hvis det skulle være uden for sportens verden, så ville jeg tage en teknisk uddannelse, hvor der var noget praktisk involveret.” 

Når jeg ikke træner, så…
”… kobler jeg fra ved at se serier. Jeg laver også onlinetræning for klienter, som jeg begyndte på her i foråret.” 

OL i Tokyo er…
”… noget, jeg er spændt på at se, hvordan ender ud. Jeg har været med før, men jeg føler ikke, at jeg leverede det, jeg kunne. Der har været rigtig meget, jeg har skulle bearbejde siden OL i Rio. Men jeg kender rammerne lidt bedre end andre. Nu er jeg selvfølgelig ikke udtaget endnu, så vi må se, hvad der sker den næste tid.”

Danmark er…
”… Et dejligt land – specielt om sommeren. Danmark er et land med mange muligheder, både når det gælder sportsgrene, uddannelse og arbejde.”

I vidste ikke om mig, at jeg…
”… Jeg har set 100 serier. Mine klare favoritter er ’The Blacklist’ og ’Lie To Mie’.” 

Hvis jeg vandt 10 millioner kroner i Lotto, ville jeg…
”… få sat det op, så jeg løbende ville få en indtægt, der kørte af sig selv, så jeg kunne lave det, jeg ville og give mig noget mere frihed. Måske være frivillig i en klub og ikke være afhængig af, at der skulle komme en indtjening.” 

Corona er...
”… træls. Men for mig har det været rigtig godt med udskydelsen. Tilbage til Rio i 2016 fik jeg et mentalt traume og i stedet for at bearbejde det, har jeg hele tiden skubbet det foran mig. Jeg fik ikke noget hjælp. Der var ikke nogen, der tog fat i mig. Til VM i 2017 sov jeg sammenlagt fire timer på fire dage, og til EM i 2018 faldt jeg helt igennem. Jeg kan ikke forklare, hvad der skete. I 2019 til World Cup i Polen stopper jeg nærmest op midt i finalen, og til VM samme år tager min sportschef fat i mig, da han godt kan se, at der er noget helt galt. Siden 2019 har jeg brugt en masse tid sammen med Team Danmarks sportspsykologer, læst op på hvilken betydning et mentalt traume kan have for en atlet. Det skal dog siges, at jeg har det bedre i dag, men jeg bearbejder stadig mit traume. I Rio var der en forventning om, at jeg skulle tage en medalje med hjem, og den forventning havde jeg også til mig selv. Men sådan gik det ikke. Det blev et stort nederlag for mig. Så i stedet for at bearbejde det blev jeg irriteret og trænede hårdere, og det hjalp på ingen måde.”

Hvis jeg skulle lære én sætning på japansk, vil det være…
”Hav en god dag, og tak for jeres gæstfrihed.”