Speedskating

Hvornår?

Speedskating-konkurrencerne afholdes fra den 5. til den 19. februar 2022. Viktor Hald Thorup er kvalificeret i 5.000 m individuelt, som afvikles den 6. februar, mens både Viktor Hald Thorup og Stefan Due Schmidt er kvalificeret i disciplinen mass start, som afvikles den 19. februar. Danmark er ikke repræsenteret i andre af speedskating-konkurrencerne ved vinter-OL.

Hvor?

Alle speedskating-konkurrencerne foregår i 'The National Speed Skating Oval', som er bygget samme sted, hvor der blev spillet hockey og skudt med bue og pil i forbindelse med sommer-OL i 2008.

Arenaen huser den største 'is-flade' i Asien med et areal på 12.000 kvm. og ville kunne huse 12.000 tilskuere, hvis ikke der havde været coronarestriktioner.

Det er her i 'The Ice Ribbon', at de to danske speedskatere skal kæmpe mod verdenseliten.

Konkurrenceformat

14 speedskating-discipliner er med på programmet i Beijing 2022 - syv for kvinder og syv for mænd.

To mandlige danske speedskatere har kvalificeret sig til Beijing 2022 i disciplinen mass start. I alt 30 mænd er kvalificeret i mass start med maksimum to deltagere fra hvert land.

Til vinter-OL køres der to semifinaler med 15 speedskatere i hver. De otte bedste fra hver semifinale kommer i finalen, som dermed består af 16 speedskatere.

En dansk speedskater er kvalificeret i disciplinen 5000 m individuelt. I alt 20 mænd er kvalificeret i 5.000 m med maksimum tre deltagere fra hvert land. 

På 5000 meteren løber to speedskatere ad gangen i 12,50 omgange på den 400 meter lange bane. Den hutigste tid af alle speedskaterne vinder. 

Regler - mass start

Mass start køres over 16 omgange, hvor alle starter samtidig og fra samme startstreg. Undervejs jagter speedskaterne sprintpoint i indlagte spurter efter 4., 8. og 12. omgang. De første tre i hver spurt får henholdsvis tre , to og et point. Den første speedskater over målstregen efter alle 16 omgange får 60 point, mens nummer 2, 3, 4, 5 og 6 får 40, 20, 10, 6 og 3 point.

Da det gælder om hente flest mulige point, så får de tre første over stregen efter de 16 omgange guld, sølv og bronze, mens de resterende speedskatere  rangeres efter opnåede sprintpoint i de indlagte spurter under løbet og på målstregen. Herefter følger rangeringen af skatere efter, hvornår de krydser målstregen. 

Det betyder, at en speedskater fx godt kan komme over målstregen som fx nummer 14, men blive nummer fem samlet set, hvis vedkommende har opnået flere point i de indlagte spurter end den speedskater, der kom over målstregen som nummer fem osv.